Konsten att välja rätt BH

BH-provning 

För ett tag sedan frågade min vän om jag ville följa med på BH-provning, de hade nämligen bokat en BH-visning på ett företag och behövde vara en grupp på 10 personer för att få BH-visningen gratis. Eftersom en av hennes mammas vänninor hade blivit sjuka, så "raggade" hon ytterligare en som ville gå med. Eftersom jag inte hade något annat för mig så beslöt jag mig för att följa med. Vi kom till en liten butik i centrala Skövde och blev hänvisade till att sitta uppradade på stolar i ett mindre rum, därefter började uppvisningen. Det var en man som höll i visningen, han var också tillsammans med sin fru ägare till butiken och arbetat i branschen i 40 år. Det var två damer som agerade modeller och visade upp olika bh-modeller och gav tips och tricks på hur den perfekta BH- både kunde dölja som framhäva.  Själv fick jag fram att jag skulle ha D-kupa, med 65 i omkrets, vilket var annat än den normala b-kupan, 75 i omkrets som jag brukar ha. Å visst gör det också skillnad på att ha en bra BH, inte minst för hållningen och formen.

Hitta rätt BH

Jag kan varmt rekommendera att göra en BH-provning och få hjälp med att hitta din BH. Det kan visserligen vara lite dyrare att gå till en butik som är specialiserade på underkläder men det är klart värt det. Min Bh kostade 250 kr och nu är jag också bättre på att hitta rätt BH även i de stora butikskedjorna. Vill du inte göra en BH-provning eller känner till en spcialiserad underklädesbutik går det själv att mäta sig till vilken BH som passar dig bäst. Ibland känns det lite överflödigt att mäta för att hitta rätt modell men det är faktiskt en ganska bra idé. Här finns det en bra mall för att hitta rätt BH.

 

Bildtext: BH från Calvin Klein från siten sexy.se.

Fel BH kan skada brösten

I Aftonbladet publicerades en artikel nyligen om hur fel BH kan skada brösten. Bh:ar med för dåligt stöd kan skada känsliga ligament i brösten för alltid. Det visar en ny undersökning från Universitetet i Portsmouth (se aftonbladet) där man testat 50 olika bh-modeller och hundratals kvinnor. Studien visar att brösten kan röra sig så mycket som 21 centimeter upp och ned när kvinnor tränar, men också sidleds samt ut och in. Och de flesta bh:ar skyddar bara mot den vertikala rörelsen. Köper fel Kvinnor använder ofta bara den sortens bh de brukar, menar Wendy Hedger, en av de ansvariga för studien. – Många köper till exempel inte en sport-bh som liknar deras vardags-bh, som kan knäppas där bak. Om man inte kan dra den över huvudet som en topp så tror de inte att det är en riktig sport-bh, säger hon till BBC News. Men sport-bh:ar med knäppning i ryggen skyddar ofta mycket bra, enligt Wendy Hedger. Ett annat fel kvinnor gör är att köpa fel storlek. Många kvinnor drar sig för att köpa mycket små eller väldigt stora bh:ar, eftersom de vill ha storlekar som betraktas som ”normala”, säger Wendy Hedger. Det kan enligt studien leda till smärtor i brösten.

Sådan BH ska du inte ha:

  • En BH, som trycker åt för hårt som gör att brösten hänger över BH kanten.
  • En BH som trycker för hårt som gör att brösten "åker upp" mot armhålorna - det hänger över. 
  • En Bh som sitter för löst som gör att du kan få in en knytnäve mellan BH-käppet och ryggen - två fingrar räcker.

Var rädd om dina BH:ar

  • Sista råd är att inte tvätta BH:n i tvättmaskiner, som gör att BH:n töjer sig och förstörs.  

Hitta din BH som du trivs med

Välj rätt behåmodell

Mjuk Behå

En behå utan byglar kallas mjuk behå. Den ger bysten en naturlig form och finns i enkla och funktionella varianter.

Bygelbehå

En bygelbehå har metallskenor under bysten för att stödja och lyfta bysten. Bygeln hjälper också till att forma och avgränsa din byst. En bygelbehå avlastar belastningen på din rygg med 50%. Samtliga byglar, hakor och hyskor i Triumphs behå är nickelfria.

Balconette

En balconette-behå hjälper till att lyfta upp bysten underifrån och skapar en sk "liljekullshylla". Behån är oftast vadderad och har bygel som hjälper till att lyfta bysten. På en belconette-behå sitter axelbanden brett isär och urringningen får en fyrkantig form.

Push-up

Push-up behån gjorde succé på 90-talet då den introducerades. En push-up behå är en vadderad bygelbehå som lyfter upp brösten uppåt och ihop. Resultatet blir en rejäl klyfta. En push-up behå är en prefekt behå under urringade festkläder.

Formpressad behå

En formpressad behå har inga sömmar över kupan utan sitter som en andra hud kring bysten. Formpressad behå finns både med och utan bygel och ger en naturlig form. Formpresset är det givna valet under tighta och figurnära kläder.

Minimizer

En minimizerbehå fördelar brösten i en större och plattare form, vilket gör att de ser mindre ut. En minimizer behå kan minska kupstorleken upp till en storlek.

Axelbandslös behå

En axelbandslös behå är ett måste i alla behågarderober. Här är det extra viktigt att du får rätt storlek så att behån sitter uppe ordentligt. De flesta axelbandslösa behåar är försedda med tunna silikonband som hjälper behån att sitta på plats. Lösa axelband brukar alltid följa med.

Sportbehå

Bildtext: Sport-Bh från Lindex.

En bra sportbehå är ett måste om du tränar och är rädd om dina bröst. Rätt sportbehå gör att dina bröst håller formen och spänsten längre. Den ger också stöd så att du slipper ont i ryggen, nacken och skuldrorna. En sportbehå skall vara stadig och hålla bysten på plats när du hoppar och springer. Axelbanden skall sitta tätt eller i kors så att de inte glider under träningspasset.

Amningsbehå


Bildtext: Amningsbh från laredoute.se.

En amningsbehå skall ha lätthanterliga spännen på framsidan så att det är enkelt att komma åt brösten. En amningsbehå skall provas ut tidigast 6 veckor innan förlossning och man bör lägga en hand innanför kupan för att få rätt storlek.

Skrivet 2008-08-25 09:49:00 by Marlene

Permalink | Kommentarer (2) | Post RSSRSS comment feed |

Kategorier: Underkläder

Taggar: underkläder, behå, bh

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Relaterade poster

Kommentarer

november 6. 2008 16:43

BL

Jag har haft jätteproblem att hitta rätt storlek på BH, och det var inte så konstigt när det i slutändan visade sig att jag har 65G... Det finns ju inte i en "vanlig" affär!!! Fler än man tror har 65 i omkrets, och därför tycker jag att det är helknäppt att det inte går att finna i normala butikskedjor. Själv köper jag alltid min BH på Change numera - bra service, bra priser, rätt storlek och dessutom både sköna och snygga. Smile

BL

februari 2. 2009 16:56

Marlene

Jag har faktiskt också 65 fast D. Smile Tack för en bra kommentar

Marlene

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 23. 2018 04:58